Weerman Frank Deboosere doet geen hoopgevende uitspraak voor het weer in augustus: “Dit staat ons nog te wachten”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De eerste hittegolf van het jaar is een feit. De verwachting is dat er nog gaan volgen.

Dat zal dan niet voor meteen zijn, want de komende tijd schakelen we over naar de normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Het wordt een aangename 22 à 23 graden.

Als we wat verder vooruitkijken, dan staat er ons in augustus nog wel wat te wachten. In die maand krijgen we vaak te maken met wervelwinden. “Dat klopt. Al gaat het dikwijls ook om het omgekeerde van zo’n tornado. Niet iets dat naar boven gaat, maar dat naar beneden waait. Valwinden. Downbursts. En inderdaad, die zijn typisch iets voor het zomerseizoen”, vertelt Frank Deboosere in Het Nieuwsblad.

“Maar verschuift dat? Zijn de seizoenen op drift? Dat niet. Al zien we globaal gesproken wel dat warme periodes vroeger beginnen en later eindigen. We hebben gemiddeld meer zomerdagen, met maximumtemperaturen van 25 graden en meer, dan vroeger. We hebben ook meer warme dagen, met een maximumtemperatuur van 20 graden en meer, en meer tropische dagen, met een maximumtemperatuur van 30 graden en meer. Er zijn ook meer tropische nachten, met een minimumtemperatuur van 20 graden."