KMI waarschuwt iedereen nu al voor nieuwe hittegolven die er zitten aan te komen: "Wen er maar aan"

bron: VTM-Nieuws
door: PMN
Vandaag is het een 'mindere' dag in de hittegolf. Het wordt maar zo'n 26 graden. Vrijdag is het weer een beetje warmer en zaterdag wordt het opnieuw meer dan 30 graden.

Het KMI stuurde vandaag een duidelijke waarschuwing de wereld in. Volgens het weerinstituut mogen we in de toekomst vader hittegolven verwachten. Daarvoor baseert het zich op scenario’s van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). 

Volgens het KMI heeft dit allemaal te maken met de klimaatsverandering. Ze illustreren dit met een voorbeeld. Dit zou het weer kunnen zijn op 5 juli 2063. "Dan zet de hittegolf zich verder, en blijft het op veel plaatsen heel zonnig. In de loop van de dag kunnen stapelwolken ontwikkelen, maar het blijft meestal droog. We halen bijzonder hoge temperaturen, met maxima tot 37 graden in de Kempen, en een minimum temperatuur van 23 graden in het centrum. Er waait een matige wind uit het oosten.”

“Voor alle duidelijkheid, op 5 juli 2063 verwachten we niet noodzakelijk een hittegolf”, gaat het KMI verder. “Dit is louter een illustratie van hoe ons weer er in de toekomst zou kunnen uitzien. Wat we wel kunnen verwachten, is dat hittegolven en zeer hoge temperaturen zich in toekomst regelmatiger zullen voordoen.”


 
Tags kmi hittegolf