Frank Deboosere vreest het ergste na komst van nieuwe hittegolf: “Hopelijk wordt dit scenario geen werkelijkheid”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Volgens het Amerikaanse weermodel GFS krijgen we volgende week een straffe hittegolf over heen. Het kan volgens dat model zelfs 39 graden worden.

“Wie zit op zo’n hoge temperaturen te wachten? Niemand, denk ik. Het wordt volgende week vooral belangrijk om oudere mensen in de gaten te houden”, bedenkt weerman Frank Deboosere zich in Het Nieuwsblad. “Alles boven de dertig graden leidt bij die bevolkingsgroep al tot oversterfte. Zorg dat die mensen genoeg afkoeling hebben en voldoende drinken.”

“Dat wordt volgende week veel belangrijker dan of we nu 35, 36 of 37 graden halen. Vooral omdat het ook ’s nachts zeer warm wordt. Reken maar op nachten van 20 graden en meer. Alles boven de 18 graden is onaangenaam. Ook dat is het nadeel van de korte nachten, er is maar weinig tijd om wat af te koelen.”

Er is één scenario dat de weerman nooit hoop moet meemaken. “Eerlijk, ik hoop dat ik dat cijfer nooit moet aankondigen in een weerbericht”, zegt Frank Deboosere. “Al vrees ik dat mijn jongere collega’s het wel nog zullen meemaken."