VRT weigert gruwelijk spotje uit te zenden: “Te choquerend om op onze kijkers los te laten”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: ALS Liga
De VRT heeft beslist om een spotje van de ALS Liga niet uit te zenden wegens “te choquerend”. De ALS Liga had ter gelegenheid van Wereld ALS-dag vandaag een campagne gemaakt, maar deze zal dus niet op de VRT te zien zijn.

De beelden in het spotje zijn hard. We zien een jongetje in het zwembad in de tuin van een villa. Hij slaat in paniek, begint te spartelen en gaat kopje onder. Langs de rand van het zwembad zit een man, die niet ingrijpt of om hulp roept. Het jongetje stopt met spartelen en verdrinkt. Pas daarna zien we waarom de man niet ingreep: hij is ALS-patiënt en zit in een rolstoel. Je ziet de onmacht in zijn ogen. Hij ziet alles gebeuren, maar kon niets doen. “Hoe voel jij je nu, in het lichaam van een ALS-patiënt? Help het onderzoek vooruit. Doe een gift”, krijgen we te horen.

Dit spotje had normaal gezien deze week op de VRT te zien moeten zijn, maar ze weigerden om het uit te zenden.

"We schrappen tv-spots nochtans heel zelden", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "Maar dit filmpje vinden we te choquerend om los te laten op nietsvermoedende kijkers. De spot zou op alle mogelijke tijdstippen te zien zijn, dus zouden ook kinderen hem kunnen tegenkomen."

Volgens Evy Reviers, CEO van de ALS Liga, heeft de VRT niet het recht om te beslissen of iets te hard is dan wel "een effectieve realiteit". "Het is trouwens een echte ALS-patiënt die de hoofdrol speelt. Hij staat volledig achter het scenario."

Tags