Koning Filip doet opvallende onthulling over zijn jeugdtrauma: “Daarom doet hij dat met zijn kinderen”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip is opvallend openhartig geweest. In een gesprek met schoolverlaters heeft hij bekend dat hij als tiener zelf met leerproblemen worstelde. Zijn middelbare schooltijd was daardoor allesbehalve een pretje.

Deze vermoedens deden al langer de ronde, maar nu heeft koning Filip dus voor het eerst zelf over zijn lastige schooltijd gepraat. Hij deed dit tijdens een bezoek aan ‘Out of the box’, een initiatief in Brussel dat schoolverlaters tussen 15 en 19 jaar opvangt. Hij deed een praatje met de jongeren en was bijzonder openhartig over zijn eigen ervaring.

“Toen ik jong was, had ik het ook zeer moeilijk op school. Ik voelde me slecht behandeld. Het was niet gemakkelijk voor mij. Er zijn verschillende vormen van intelligentie, en het schoolsysteem lijkt gemaakt voor uitsluitend één type. Maar sommige kinderen zijn pas op latere leeftijd klaar voor die aanpak. Ik denk dat dat mijn probleem was. Maar dit initiatief is een prachtig cadeau voor jullie”, aldus de koning.

Uit getuigenissen van vertrouwelingen was al gebleken dat Filip het moeilijk had op school. Hij werkte hard en volgde bijlessen, maar presteerde ondermaats. Hij had moeite met het verwerken van de leerstof. Volgens hen waren de slechte schoolresultaten van Filip te wijten aan een gebrek aan aandacht van zijn ouders Albert en Paola. Ook zou Filip, als toekomstige koning, op de speelplaats het slachtoffer geweest zijn van pesterijen.

Zeven jaar geleden bleek dat zijn zoon, prins Emmanuel, leerproblemen had. Zijn eigen ervaringen verklaren mee waarom Filip toen niet aarzelde om zijn zoon naar een speciale school in Kessel-Lo te sturen. Filip beleefde zelf de gelukkigste jaren van zijn leven aan de universiteit van het Amerikaanse Stanford, waar hij politieke wetenschappen studeerde. Ver weg van iedereen kon hij daar gewoon ‘Filip’ zijn. Mogelijk werd daarom beslist om prinses Elisabeth haar middelbare school te laten afmaken in Wales, ver weg van België.