Koning Albert leeft als God in Frankrijk: “Die man moet zich met zo’n enorm vermogen geen zorgen maken”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Koning Albert vierde gisteren zijn 85ste verjaardag. De vorst heeft afgezien van de zaak Delphine, maar eigenlijk heeft hij maar weinig reden tot klagen.

Het vermogen van koning Albert wordt geschat op zo’n 300 miljoen euro. En hard werken heeft hij daar eigenlijk nooit voor moeten doen. Albert wordt ook wel eens de ‘vakantievorst’ genoemd, omdat hij met koningin Paola altijd op vakantie trekt.

Dat Albert en Paola nu op vaak op vakantie is, is zijn goed recht. “Ze hebben geen verplichtingen meer”, merkt royaltywatcher Thierry Debels op in Het Laatste Nieuws. “Ze worden uiteraard wel nog gevraagd voor allerlei zaken en af en toe zie je ze ook nog verschijnen. Vooral bij concerten en andere culturele evenementen. Als ze zin hebben, dan komen ze. En anders doen ze hun eigen zin.” 

“Albert en Paola zijn geen strandgangers”, zegt hij. “Ze kiezen voor cultuurvakanties. Vooral Paola heeft interesse in de Italiaanse cultuur, wellicht door haar opvoeding. Zij heeft dan ook een stevige opleiding en adellijke vorming gekregen. In Rome hebben ze ook een buitenverblijf. Een knap appartement in het centrum van de stad, dat recent nog helemaal werd gerenoveerd. Maar toch: Albert en Paola verblijven er relatief weinig en verhuren het appartement vermoedelijk als ze er voor een langere periode niet zijn.” 
(Lees verder onder de foto)

Dotatie
En intussen heeft koning Albert nog altijd een mooie dotatie. “Je kan je vragen stellen bij die toelage van 900.000 euro per jaar. Maar dat is nu eenmaal het systeem, het is de regering die hem dat gegeven heeft. Zijn vermogen wordt intussen tussen 200 en 300 miljoen euro geschat, dus die man heeft geen zorgen. Hij gaat, staat en doet wat hij en Paola willen.”

“Hun toestand gaat inderdaad achteruit, en dan vooral die van Albert. Het tempo is de laatste jaren dus wel afgenomen. Ze reizen nu nog zo veel mogelijk en dat zullen ze allicht blijven doen tot ze niet meer kunnen. Ik zie hen hun laatste jaren rustig verder ‘uitbollen’. Maar kan je hen dat kwalijk nemen?"