Jurylid haalt fors uit: “Die prijs voor Anuna en Kyra, dat is erger dan een misdaad”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Anuna De Wever (17) en Kyra Gantois (20) blijven voor beroering zorgen. De dames van Youth For Climate wonnen vorige week de Arkprijs van het Vrije Woord. Ze ontvingen deze prijs omwille van “hun inzet en volharding om de problematiek van klimaatverandering hoog op de politieke agenda te plaatsen.”

Stemgerechtigd jurylid van de Ark Jean-Pierre Rondas (72) vindt de uitreiking van de prijs aan deze twee klimaatactivisten “een flater, een blunder en een miskleun. Erger dan een misdaad: het was een fout.”

Jean-Pierre Rondas is een voormalig radiomaker bij Klara, en zat normaal gezien in de jury. Maar dit jaar was hij niet aanwezig bij de jaarlijkse deliberatie. “Anders had ik ter plekke mijn ontslag moeten geven”, schrijft hij op Doorbraak. Maar hij was wel aanwezig op de prijsuitreiking. “Een uitreiking in mineur die iedereen zo snel mogelijk zal willen vergeten”, aldus Jean-Pierre.

Rondas klaagt vooral over het feit “dat de jury met hun keuze een hype achternaholt, omdat de actualiteit niet gemist mag worden”. “Waarom doen verstandige mensen dat?”, vraagt hij zich af. “Wel, ze vragen zich gewoon af in welke hoek van de kamer de olifant staat. Plots merken ze hem op. Het is zowaar de klimaatolifant! En hij wordt door extreemrechts met duizenden haatberichten bedreigd! Hem geven we toch die Arkprijs!”