Paola had één eis voor Albert: “Dit moest hij doen na zijn aftreden”

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Koning Albert wordt vandaag 85 jaar. Sinds zijn troonsafstand in 2013 genieten hij en Paola (81) zo veel mogelijk van het leven.

Het is algemeen geweten dat Albert en Paola graag en veel reizen. Albert kreeg vroeger al het verwijt niet de aller ijverigste koning te zijn, en werd weleens smalend “de vakantievorst” genoemd. Reislust is er dus eigenlijk altijd al geweest. Maar sinds hij met pensioen is, zijn hij en zijn Paola bijna fulltime op reis. Ze vertoeven dikwijls onder de Italiaanse zon, het thuisland van Paola.

“Verplichtingen hebben zij niet meer. Ze worden wel nog gevraagd voor allerlei zaken en af en toe zie je ze ook nog verschijnen. Vooral bij concerten en andere culturele evenementen. Als ze zin hebben, dan komen ze. En anders doen ze hun eigen zin”, verduidelijkt royaltywatcher Thierry Debels in HLN.

Dat reizen, dat is vooral een eis van Paola. “Albert en Paola hebben destijds een pact gesloten. Voor Paola was het oké dat hij koning werd - daar hebben ze lang over getwijfeld - maar in ruil moest Albert wel beloven dat hij na zijn ‘dienstjaren’ met haar de wereld zou ontdekken. Hij komt nu zijn deel van de deal na”, weet Debels.

Ze willen tijdens hun vakanties vooral cultuur opsnuiven. “Albert en Paola zijn geen strandgangers”, zegt Debels, “Ze kiezen voor cultuurvakanties. Vooral Paola heeft interesse in de Italiaanse cultuur. “Albert en Paola hebben een buitenverblijf in Roma. Een knap appartement in het centrum van de stad, dat recent nog helemaal werd gerenoveerd.”

“Doorgaans verblijven Albert en Paola tijdens hun reizen bij vrienden en kennissen, die allemaal over kastelen of mooie villa’s beschikken. Het zal dus niet snel voorkomen dat Albert en Paola een hotelkamertje moeten boeken”, besluit hij.