Erik Van Looy doet dit al 10 jaar elke dag maar experts zijn er niet over te spreken: “de gevolgen zijn niet te onderschatten”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Regisseur en presentator Erik Van Looy bekende donderdagavond op tv dat hij al 10 jaar lang elke dag een slaappil neemt. Experts menen nu dat dit “absoluut niet de bedoeling kan zijn”, en waarschuwen voor de gevolgen.

Erik Van Looy deed deze onthulling donderdagavond in het Eén – programma ‘Is er een dokter in de zaal?’, een quiz over medische weetjes die wordt gepresenteerd door Philippe Geubels. “Ik neem al tien jaar elke dag een slaappil. Ik denk dat ik verslaafd ben”, zei Erik toen. “Ik ging vroeger heel veel naar de VS, tot drie à vier keer per week. Je slaapritme raakt dan verstoord. Daarom ben ik begonnen met slaappillen. Dat is nu al tien jaar, en ik raak er eigenlijk niet meer van af.”

Een farmacoloog aan de UGent reageert nu op het verhaal van Erik: “Zoals hem zijn er honderdduizenden Vlamingen die nooit gaan slapen zonder hun ‘pilleke’. Er zijn zelfs mensen die de pillen geven aan hun kinderen. Het gebruik ervan is compleet gebagatelliseerd. Wat níet betekent dat het geen kwaad kan.”

Slaapmedicatie is niet verslavend in de zin dat je als gebruiker niet naar een steeds hogere dosis verlangt. “Maar je raakt er wel moeilijk van af”, waarschuwt de professor. “Wie er abrupt mee stopt, krijgt afkickverschijnselen en zal een paar nachten ongelooflijk slecht slapen. Mensen concluderen dan dat ze de medicatie nodig hebben, ook al klopt dat niet.” Slaappillen werken de eerste paar weken om makkelijker te slapen, maar hun effect zwakt al snel af. “Je slaapt iets langer, maar de kwaliteit van de slaap is minder goed. Je boet in op herstelslaap, nochtans een belangrijk onderdeel van de nachtrust.”

Ook wijst de professor op de gevolgen van langdurig gebruik van slaapmedicatie: “Op lange termijn riskeer je geheugenproblemen. Ook zwakkere spieren zijn een gekende nevenwerking, net als sufheid overdag. In vakjargon noemen we dat de hangover.”

De prof heeft tenslotte ook nog een tip voor mensen die met slaapmedicatie zouden willen minderen, of voor iedereen die wat beter zou willen slapen: “Voor slechte slapers is regelmaat cruciaal. Ga elke dag op hetzelfde uur slapen, en sta op hetzelfde uur op. Uitslapen is voor slechte slapers absoluut geen goed idee.”