Eerste tropische dag vandaag! Maar weerman David waarschuwt: “Let hiervoor op”

bron: HLN
door: Redactie
Het wordt zeer warm vandaag. Daar horen volgens David Dehenauw de nodige waarschuwingen bij.

We beleven vandaag de eerste hittedag van het jaar. Dat wil zeggen dat de temperaturen voor het eerst boven de 30 graden stijgen. We krijgen heel veel zon te zon te zien. In het binnenland wordt het 30 tot plaatselijk zelfs 31 graden in de Kempen. Ook aan zee wordt het zeer warm met temperaturen rond 28 à 29 graden.

Er komt stilaan een storing dichterbij. Daardoor is er heel misschien in de loop van de late namiddag of in de vroege avond in het westen sprake van een plaatselijke regen- of onweersbui. Ook ’s nachts kunnen er her en der mogelijk een aantal plaatselijke regen- of onweersbuien losbarsten. Deze storing zorgt voor koelere lucht en wisselvalliger weer vanaf maandag.

Maar vandaag beleven we dus nog een zeer warme, tropische dag. Weerman David Dehenauw vraagt iedereen die verkoeling zoekt om goed op te letten: “Het zeewater en de binnenwateren zijn nog zeer koud. Plons er niet onmiddellijk volledig in, maar laat je lichaam geleidelijk wennen aan het grote temperatuurverschil. Een thermoshock kan dodelijk zijn.”