“Helmut Lotti heeft opmerkelijk besluit genomen over zijn carrière”

bron: TV-Familie
door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
Helmut Lotti viert op 22 oktober zijn vijftigste verjaardag. Hij staat intussen ook al dertig jaar op de planken.

Helmut Lotti heeft in al die tijd ook verschillende stijlen uitgeprobeerd. Het meest succesvolle was ongetwijfeld de reeks ‘Helmut Goes Classic’. Heeft de Helmut Lotti van vroeger meer aantrekkingskracht dan die van nu?

Het is een vraag waar muziekjournalist Peter Van Dyck, die binnenkort een boek over het Nederlandstalige lied uitbrengt, zijn licht over laat schijnen in TV- Familie. “Hoewel Helmut in het begin van zijn carrière door zijn entourage richting ‘Tien om te Zien’ gepusht werd, heeft hij zich nooit comfortabel of thuis gevoeld in het Vlaamse lied”, zegt Peter. 

“Zijn Nederlandstalige repertoire wordt overschaduwd door de megasuccesvolle ‘ Helmut Lotti Goes…’-reeks. Een nummer uit die ‘Tien om te Zien’-periode dat er voor mij uitspringt is ‘Ik Wist Niet Waar Ik Het Had’ (1992) met een tekst van Hugo Matthysen. Niemand is in onze taal ooit zo dicht bij de Elvis Presley-stijl gekomen. Ik heb trouwens het gevoel dat Elvis altijd hét ijkpunt is gebleven voor Helmut.”
(Lees verder onder de foto)

Carrière
“Armoe’ (2014), een single die Lotti ten voordele van het Kinderarmoedefonds opnam, bevalt mij heel erg”, gaat Peter verder. “Omdat je voelt dat Lotti, die het nummer zelf geschreven heeft, wéét waarover hij zingt. Helmut groeide op in een gezin zonder vader en heeft het in zijn jeugd nooit breed gehad. Het nummer heeft een naturel die ik mis op de cd ‘Mijn Hart & Mijn Lijf’. Die plaat is tussen twee stoelen gevallen. Niet overtuigend genoeg voor de alternatieve rockfans en een te radicale ommezwaai voor de ouwe getrouwen.”

“Ik denk dat Helmut Lotti besefte dat hij moest terugkeren naar wat hij het beste kan. Dat is het interpreteren van evergreens. De sympathieke performer zonder rauw randje: zo heeft de massa Lotti graag, en wellicht sluit dat ook aan bij wie Helmut écht is. Ja, hij zal tevreden de champagne laten knallen wanneer hij straks 50 wordt."