Topacteur Matthias Schoenaerts verrast iedereen met nog een ander groot talent

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Wij kennen Matthias Schoenaerts vooral als topacteur, maar in de Verenigde Staten is hij nog om een andere reden bekend: als straatkunstenaar, onder de artiestennaam Zenith.

Samen met twee goeie vrienden, een Antwerpenaar die zich The Art of Chase noemt en een Gentenaar met de artiestennaam Dave De Rop, begon Matthias enkele jaren geleden illegaal met graffiti spuiten: “Als we ergens een lelijke betonnen of gemetst muurtje zagen in Antwerpen, deden we daar ons ding mee”, verteltThe Art of Chase, “En we werden er steeds beter in. Mensen gingen ons werk ook echt appreciëren. Na verloop van tijd werden we zelfs gevraagd om onze tekeningen op welbepaalde plekken te maken. Tegen betaling, jawel. Wat voordien vandalisme was, werd plots kunst. Of beter: street art.”

Ondertussen maken zij samen, of apart, straatkunst over gans de wereld. Hun graffitiwerk is al te bekijken op plaatsen als Mexico City, New York, Los Angeles, en op vele andere plekken in de VS.

Maar je hoeft helemaal niet zo ver te reizen om de kleurrijke graffitikunst van Matthias te kunnen bewonderen. Spoornetbeheerder Infrabel had Matthias en zijn companen namelijk gevraagd om een spoorwegbrug te versieren in Berchem bij Antwerpen. Het resultaat is een zeer kleurrijk graffitiwerk geworden! “Het is tof om nog eens in eigen land en zelfs in eigen stad te kunnen werken”, klinkt het bij Matthias en zijn maten. “We zijn blij dat street art ook hier gewaardeerd wordt. Eindelijk! Dit is toch veel mooier dan een zielloze, grijze afbrokkelende muur?”