Op deze vraag over koning Filip weet niemand het antwoord: “Dat is staatsgeheim”
PMN
Op deze vraag over koning Filip weet niemand het antwoord: “Dat is staatsgeheim”
Foto: Photonews

Koning Filip (59) ziet met lede ogen toe hoe zijn vader koning Albert het Belgisch koningshuis ernstige schade toebrengt. Hij wil niet erkennen dat Delphine Boël zijn dochter is.

De tornado vond plaats op een stadje dat maar 50 kilometer van de Belgische grens ligt. Het had ook perfect mogelijk geweest dat die tornado ook door bijvoorbeeld Luik zijn voorbij geraasd.

“Let op, er passéren elk jaar vijf tot tien tornado's door ons land", zegt KMI-weerman David Dehenauw in Het Laatste Nieuws. "Maar je ziet niet elke dag zulke spectaculaire beelden, natuurlijk. Soms trekt zo'n tornado 's nachts voorbij of zit hij verdoken onder wolken en zware neerslag, waardoor het fenomeen simpelweg niet te filmen is.”

De schuldige is de klimaatverandering. "Daardoor wordt het warmer en hangt er meer energie in de atmosfeer, waardoor meer regen en felle onweersbuien zullen voorkomen - met dus een groter risico op die enorme instabiliteit die aan de basis ligt van een tornado", legt weerman Frank Duboccage uit.

Jill Peeters vermoedt dat het om een tornado van categorie 2 of 3 gaat. “Van Duitse collega's hoorde ik dat een 50-tal huizen beschadigd is. De beelden zien er spectaculair uit, maar dat komt vooral doordat de wind passeerde in een gebied waar veel losse aarde en modder lag, waardoor hij dus veel meenam op z'n weg. De kracht zelf lijkt mee te vallen."

Meer nieuws

Meer nieuws

.