School neemt verrassend besluit na outing van Sam Bettens: Leerlingen razend

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De outing van Sam Bettens heeft onaangename gevolgen voor de leerlingen van het Heilig-Grafinstituut in Bilzen. Daar werd een dag waarop jongens verkleed als meisjes komen en omgekeerd onverwacht verboden.

De laatste volledige schoolweek voor de start van de examens gaan de laatstejaars van het Heilig-Grafinstituut traditioneel verkleed naar school. Elke dag volgens een ander thema. Woensdag was het thema ‘genderswitch’. Maar op dinsdagavond kreeg iedereen een mail van de directie dat de leerlingen woensdag in geen geval verkleed naar school mochten komen.

“Het thema genderswitch kan niet”, citeert Het Nieuwsblad hen. “Genderidentiteit is voor ons een thema dat in alle ernst zijn plaats moet krijgen en dat in geen geval op een carnavaleske - en voor sommige mensen erg kwetsende - manier mag worden gebracht. Het is deze week een actueel item dat we enkel met de nodige waardigheid en op een integere manier besproken willen zien.”

De laatstejaars besloten om een protestactie te organiseren. “We hebben met het hele jaar gestemd over mogelijke verkleed­thema's en zijn zo uitgekomen bij genderswitch. Enkele van onze jaargenoten zijn zelf genderneutraal, en wij hebben hen op voorhand gevraagd of dit oké was voor hen. Dat de directie vervolgens pas een dag op voorhand haar veto stelt, toont aan dat de school ons niet serieus neemt en als kleine kinderen behandelt”, luidt het bij de leerlingen.