Anuna De Wever: “Ik ben kwaad dat ik me daar altijd maar voor moet verdedigen”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Na de verkiezingen van 26 mei stopt Anuna De Wever met de klimaatmarsen. Tenzij de nieuwe regering nog steeds geen goed klimaatplan uitwerkt, dan komen er nieuwe marsen.

Anuna De Wever komt heel zelfzeker over. “Mijn zussen noemen dat arrogant”, lacht ze in Het Nieuwsblad. “Ik zie heel veel mensen van mijn generatie die bezig zijn met hoe ze cool moeten zijn. Ik heb het ook geprobeerd, maar ik was het snel beu. De momenten dat ik met mijn familie in de bergen op reis was, of diepere conversaties had met vrienden, die vond ik altijd al veel leuker dan dat oppervlakkige gedoe.”

“Ik weet daardoor heel goed waar ik naartoe wil in het leven. Misschien dat ik daarom sterk sta. Mijn opa zei altijd: Mensen willen een boeiend leven, maar een boeiend leven is nooit gemakkelijk. Wel, ik probeer een boeiende weg te kiezen.”

Anuna stoort er zich ook aan als mensen zeggen dat ze campagne voert voor Groen. “Dat stoort me dus echt. Ik wil dat élke partij een klimaatpartij wordt. Dat een nieuwe regering klimaat als prioriteit ziet. Dit is geen links of geen rechts probleem, het gaat ons ­allemaal aan. De aarde is aan het vergaan. Ik ben gewoon de boodschapper van de wetenschappers die zeggen dat we daar iets aan moeten doen. Ik ben eigenlijk kwaad dat ik mij daarvoor moet verdedigen."