Sarah Bettens heeft een besluit genomen: "Ik word Sam"

bron: De Standaard
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Sarah Bettens wil voortaan door het leven gaan als Sam. Dat maakte de 46-jarige zangeres van de groep Ks'Choice zelf bekend.

Een jaar geleden begon Sarah Bettens na te denken over een geslachtsverandering. "Ongeveer een jaar geleden - ik weet niet wat de exacte trigger was - zat ik aan het strand en zei ik tegen mijn vrouw: “Ik moet vandaag met Devin bellen. Devin is een vriend van mij uit Saint Louis die ik al jaren niet meer had gezien, en de enige transgenderman die ik persoonlijk kende", legt Sarah uit in De Standaard.

"Dus we belden, een uur, anderhalf uur, en toen wist ik: dit is de enige persoon die snapt waar ik vandaag mee worstel. Er was in mij een gevoel gegroeid dat overheersend werd, en vermengd met enorm veel twijfels. Ik wilde, als lesbische vrouw, man worden."

"Nu, een jaar later, ben ik niet meer bang voor de toekomst. Maar het gevoel kríjgen en uitzoeken wat het precies was: dat vond ik aartsmoeilijk. Ook omdat ik mezelf vergeleek met transgendermensen die het op jonge leeftijd van zichzelf wisten en er sneller naar handelden. Heel veel transgendermannen en -vrouwen weten het blijkbaar al van hun vijfde en voelen er zich ook vroeg slecht bij, compleet met zelfmoordneigingen, omdat ze eerst geen uitweg zien. Allemaal dingen die bij mij als kind en jong meisje niet aan de orde waren."