Stefan Everts moet nieuwe amputatie ondergaan: "Operatie kan uren duren"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: VTM-Nieuws
De ellende is nog niet voorbij voor Stefan Everts. De ex-motorcrosser moet een nieuwe amputatie ondergaan.

Stefan Everts was het slachtoffer van een bijna dodelijke malaria-aanval. Hij moet volgende week opnieuw onder het mes. Dan zal een deel van zijn dikke teen afgezet worden. Dat nieuws kreeg hij vorige week te horen bij een nieuwe controle in het UZ Leuven.

Het bovenste kootje van zijn dikke teen (rechts) moet verwijderd worden, mogelijk zelfs de volledige teen. De operatie is voor volgende week donderdag gepland. "Het was toch weer slikken toen de dokters me deze week vertelden dat ik opnieuw onder het mes moet. Mentaal is dat heel zwaar”, vertelt Stefan Everts in Het Nieuwsblad. “Opnieuw een operatie, opnieuw een stuk teen weg. Ik vind het nu al erg vies om naar mijn rechtervoet te kijken. Het lijkt wel alsof er een slijpschijf gebruikt is.”
(Lees verder onder de foto)

Vier opties
“Het bovenste kootje gaat er sowieso af", gaat Stefan verder. “Maar wat er daarna gebeurt, kunnen de chirurgen pas bepalen tijdens de operatie. Is het bot geïnfecteerd of niet? Is er nog genoeg doorbloeding of niet? Pas als ze een antwoord op die vragen hebben, kunnen ze beslissen wat ze precies gaan doen. De dokters hebben me uitgelegd dat er vier opties zijn. Eén: is het bot ook aangetast, dan moet de teen helemaal weg. Twee: is het bot niet aangetast, dan wordt alleen het bovenste kootje geamputeerd en plaatsen ze er een stuk vel over."

"Drie: is de bloeddoorstroming niet voldoende, dan zal er ook een ader mee verplaatst worden. En optie vier: de teen wordt vastgemaakt aan mijn linkervoet om daar bloeddoorstroming te krijgen. Het kan dus een operatie van uren worden en ik zal pas bij het wakker worden weten welke optie het geworden is. Best wel een akelige gedachte. Maar ik heb geen andere keuze.”