Netflix-reeks over verdwijning van Maddie McCann brengt nieuwe elementen aan het licht: "Dat kan voor een doorbraak zorgen"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Er blijft maar discussie ontstaan over de achtdelige docureeks ‘The Disappearance of Madeleine McCann’. Die kan je bekijken op Netflix.

Op 3 mei 2007 werd de wereld opgeschrikt door een verontrustend bericht: de driejarige Britse Maddie McCann was verdwenen tijdens haar familievakantie in de Portugese Algarve. De ouders hadden hun kinderen alleen gelaten om met vrienden te gaan eten in een nabijgelegen restaurant. Maddie bleef dus alleen achter op de hotelkamer met de gekende gevolgen.

Kijkers hebben nu een nieuw detail ontdekt in de docureeks, zo staat te lezen bij Het Laatste Nieuws. In de zaak komt immers het feit aan bod dat politiehonden destijds een lijkgeur hebben gevonden in de slaapkamer van de ouders en in de woonkamer. Daarnaast heeft een getrainde hond op dezelfde plek in de woonkamer vastgesteld dat daar bloedsporen waren. 

Die honden vonden ook sporen op de kleding en lievelingsknuffel van Maddie, die in haar bed lag. Ook zijn in de huurauto die de familie 25 dagen ná de verdwijning van Madeleine huurde, nog DNA-sporen gevonden. Het rapport over het DNA-onderzoek werd destijds in het Engels opgesteld en werd later vertaald naar het Portugees. 
(lees verder onder de foto)

Ouders
Maar de Portugese rechercheurs kregen enkel een samenvatting te zien, dat incompleet was en waar niet alle bevindingen correct in werden weergegeven. Alipio Ribeiro, hoofd van de Portugese juridische politie zei dat de sporen in de huurauto werd teruggevonden, niet met zekerheid toegeschreven kunnen worden aan Maddie McCann. Hij beweerde verder dat de berichten in de media - dat de sporen voor 100% overeenstemmen met het DNA van Maddie - niet kloppen. Zo werden de ouders niet in staat van beschuldiging gesteld of aangehouden. 

De technologie op gebied van DNA staat nu veel verder dan toen en door de documentaire wordt er nu pas stilgestaan dat dit nieuwe resultaten kan opleveren. Het zou het hele onderzoek een nieuwe wending kunnen geven, mocht vandaag blijken dat de sporen wel degelijk van Madeleine waren. “Mochten er vandaag nieuwe testen worden uitgevoerd op het gevonden DNA-materiaal, dan kan dat voor een doorbraak zorgen”, zegt de Britse detective Colin Sutton in de podcast van Nine News. Daar bespreekt men elke week de Netflix-reeks.

“Die auto werd weken na haar verdwijning gehuurd. Maar volgens alle informatie die tot nu voorhanden is, is het onmogelijk dat zij nog in die wagen kon gezeten hebben. Als het nu tóch haar DNA zou zijn, hoe kwam ze dan in die wagen terecht, terwijl ze al drie weken vermist was?”