VRT gaat zeer populaire reeks opnieuw uitzenden
PMN
VRT gaat zeer populaire reeks opnieuw uitzenden
Foto: Photonews

VRT gaat een verschuiving doen in het zendschema. Zo verdwijnt 'Kinderen van Dewindt' van het scherm.

Achttien jaar na zijn eerste hartoperatie ligt koning Albert weer in het ziekenhuis met een hartprobleem. Zijn hartklep is vernauwd en moet heel waarschijnlijk vervangen worden.

Een ouderdomsverschijnsel, zegt dokter Michaël Rosseel in Het Laatste Nieuws, diensthoofd cardiologie in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst. "Als de hartspier samentrekt, gaat het bloed door de aortaklep”.

“Die heeft in normale omstandigheden een oppervlakte van 3 tot 4 vierkante centimeter. Bij oudere mensen, zeker boven de 80, kan die klep verkalken en vernauwen. De oppervlakte van de klep gaat verminderen tot minder dan een vierkante centimeter.” 

“Daardoor moet de hartspier heel hard werken om daar nog bloed door te krijgen. Gevolgen: de patiënt wordt moe, kortademig, hij kan flauwvallen en er kan hartfalen optreden."

Het is wel een ernstig probleem. "Een groot deel van de mensen die het niet laten behandelen, zullen na twee, drie jaar overlijden. Met medicatie kan het probleem niet structureel behandeld worden. De vernauwing blijft."

Meer nieuws

Meer nieuws

.