Sam Gooris blikt terug op dood van een belangrijk iemand voor hem
PMN
Sam Gooris blikt terug op dood van een belangrijk iemand voor hem
Foto: Photonews/Instagram

Sam Gooris zijn agenda staat goed gevuld. Hij wordt nog steeds veel gevraagd voor optredens.

Calorieën tellen is geen goed idee. “Het is belangrijker waar die calorieën vandaan komen, dan hoeveel het er zijn. 2.400 ­calorieën van tien chocoladerepen hebben een heel andere weerslag dan 2.400 calorieën van normale, gezonde voeding. Tel geen calo­rieën, maar luister naar je honger- en verzadigingsgevoel”, zegt dokter Evenepoel in Gazet van Antwerpen.

“Eet geen geraffineerde voeding die uit de fabriek komt. Eet wat de natuur ons schenkt, niet wat uit een pakje komt. Er zijn appelbomen, maar er zijn geen gummibeertjesbomen. Je honger zal alleen gestild worden met echt voedsel. Maar het gaat ook over waarom je eet. Zorg er dus voor dat je enkel eet wanneer je ­honger hebt. Luister naar je ­honger- en verzadigingsgevoel.”

“Verder is het belangrijk hoe je eet. Je verzadigingsgevoel heeft vijftien tot twintig minuten nodig om te werken. Eet dus traag en kauw dertig keer voor je slikt. Zorg voor routine en eet op vaste tijdstippen. Als je op onregelmatige tijdstippen eet, zal je door je honger al voor de maaltijd snel iets in je mond steken, om daarna toch nog die volledige maaltijd te eten.”

En je moet ook goed opletten wat je drinkt. “De vuistregel is: elke drank met calorieën, zowel alcohol als ­frisdrank, bevat ruwweg 140 ­calorieën. Dat is gelijk aan twee boterhammen. Vier glazen wijn bevatten evenveel calorieën als een gebraden kip. Je bent ook minder geremd als je alcohol drinkt, je eet meer. Alcohol scherpt de eetlust aan.”

“Frisdrank mag af en toe, maar niet drie, vier glazen per dag. Let ook op met lightvarianten. Je proeft een zoete smaak in de mond, waarmee we honderdduizenden jaren lang calorieën binnenkregen, maar plots gebeurt dat niet meer. Daardoor krijg je een drang naar calorieën en meer specifiek naar zoet. Na zo'n lightdrankje ga je dus meer eten.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.