Ex-wielrenner Johan Vansummeren: “Ik heb toen een groot risico genomen want er was kans dat ik een hartfalen zou krijgen”

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Johan Vansummeren (38) is een ex-wielrenner. Vanwege hartproblemen moest hij drie jaar geleden stoppen met koersen.

“Om een vergunning als renner te krijgen, moet je regelmatig medische tests ondergaan. In september 2015 bleken er onregelmatigheden tijdens een cardiotest”, legt Johan Vansummeren uit in Dag Allemaal. 

“Er zit een litteken aan de linkerkant van mijn hart, meer dan waarschijnlijk als gevolg van die klap in de Ronde van Vlaanderen. Een halfjaar lang heb ik nog andere specialisten geconsulteerd. Ik wilde een tweede mening, in de hoop dat ik toch zou kunnen blijven fietsen. In juni 2016 viel echter het verdict. Ik moest stoppen, anders was de kans op een hartstilstand te groot.”

Sinds hij gestopt is, heeft Johan nog maar één keer terug op de fiets gekropen. “Vorig jaar was er in Lommel een wedstrijd, waarvoor iedereen zich kon inschrijven zonder medisch attest. Ik heb deelgenomen, ondanks het risico op hartfalen, al zal m’n pacemaker dat risico tot een minimum herleiden. Tot het uiterste gaan en me meten met anderen: dat vind ik nog altijd fantastisch, en zal ik blijven doen tot het echt niet meer zou gaan.”