'Het wordt een extreem droge lente en de temperatuur zal ook warmer dan normaal zijn'

bron: Het Laatste Nieuws/Méteo France
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Er staat ons stralend weer te wachten. We gaan immers een stralende lente tegemoet.

Volgens een langetermijnsvoorspelling van Franse weerdienst Météo-France stijgt het kwik in heel Europa tot boven het gemiddelde in de maanden april, mei en juni.

"Het is zo dat voorspellingen op lange termijn niet erg precies zijn, maar ze geven wel een trend aan", citeert Het Laaste Nieuws de Franse weerdienst. De weermodellen zijn vrij stabiel, dus het wijst er wel op dat er een grote kans is dat voorspellingen gaan uitkomen.

In België, maar ook in andere delen van Europa, zal het warmer dan normaal worden. In Vlaanderen bedraagt de temperatuur in de lente gemiddeld 10 graden. In april schommelt de temperatuur tussen 8,5 en 10 graden Celsius, in mei stijgt het kwik doorgaans naar 12 à 14 graden en in juni wordt dat gemiddeld al 15 tot 16,5 graden. Die waarden gaan we dus allicht overtreffen.

Problemen
Daarnaast zal het ook droger dan normaal worden. Er zal dus minder neerslag dan normaal vallen. De lente is in Vlaanderen goed voor gemiddeld 150 tot 190 millimeter neerslag. April is gemiddeld de droogste maand met 50 tot 80 millimeter, terwijl er in mei gemiddeld tussen 50 en 60 millimeter neerslag valt en juni 60 tot 90 millimeter met zich meebrengt. 

Dergelijk weer kan in België voor problemen zorgen. Op sommige plaatsen is er nog steeds een extreme droogte. De winter heeft er na de snikhete zomer van vorig jaar niet voor voldoende neerslag kunnen zorgen. Als het najaar heel droogt wordt, zou er wel eens waterschaarste kunnen ontstaan in heel Europa, waarschuwt de Franse weerdienst.

Tags lente droogte