Vrouw van Willy Sommers: “Hij zal zelf wel ondervinden wanneer het de moment is”
PMN
Vrouw van Willy Sommers: “Hij zal zelf wel ondervinden wanneer het de moment is”
Foto: Photonews

Willy Sommers is populairder dan ooit. Daar is zijn optreden van vorig jaar op Pukkelpop niet vreemd aan.

Stijn is 25 jaar en heeft autisme. De tiener schreef een brief naar VRTNWS, die uiteindelijk ook gepubliceerd werd. In de brief legt Stijn uit hoe hij de wereld ervaart. 

“Ik vind de wereld chaos”, zegt hij. “Ik krijg via mijn zintuigen allerlei prikkels binnen waarvan ik niet weet wat ik ervan moet onthouden. Ik ben iemand die let op details en moeilijkheden kan ondervinden met veranderingen. Het is voor mij dan ook niet evident om te communiceren met anderen."    

Ben X
“Ik kom met mijn verhaal naar buiten omdat ik wil aantonen dat mensen met autisme heel divers zijn", zegt Stijn. "Heel anders dan het beeld dat je van ons krijgt in films als "Ben X" en "Rain Man". Ben X is een jongen die alleen maar gamet en niet communiceert. Ik game nooit en communiceer wel. "Ben X" wekt de indruk dat mensen met autisme heel stil zijn en zich uitsluitend met zichzelf bezighouden. Maar wij zijn lang niet allemaal zo."

Film
“Toen ik op mijn 16de vernam dat ik autisme had, heb ik er meteen een film over gemaakt. Zo heb ik Mediaraven leren kennen. Zij hebben mij toen geholpen en nu help ik hen."

Streber
"Ik kon moeilijk contact maken met medeleerlingen. Ze beschouwden me als een streber omdat ik in de klas hard mijn best deed. Maar ik moest wel mijn best doen, want ik had moeite met leren. In de lessen lichamelijke opvoeding speelden we voetbal maar ik wist gewoon niet wat ik met de bal moest aanvangen. Ik begreep de regels niet."    

Meer nieuws

Meer nieuws

.