Actrice Francesca Vanthielen steunt het klimaatspijbelen: “Daarom is het goed dat de jeugd op straat komt”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Francesca Vanthielen heeft een rol in ‘Thuis’ weten te bemachtigen. Het was alweer een tijdje geleden dat ze nog een tv-opdracht had.

Francesca Vanthielen is ook bezig met het klimaat. Ze steunt dan ook de jongeren die aan klimaatspijbelen doen. “Ik ben blij dat de jeugd bekommerd is om het klimaat”, zegt ze aan Het Nieuwsblad. “Ze beseffen wat de impact is op langere termijn. Daar moet je de politiek bij betrekken. We moeten immers naar een systeemverandering toe die je enkel op grote schaal kan verwezenlijken.”

“Het individueel gedrag is belangrijk, maar het mag niet beperkt blijven tot enkele overtuigden. Daarom is het goed dat de jeugd op straat komt. En ja, die betogende jongeren nemen ongetwijfeld wel eens het vliegtuig, net zoals klimaatwetenschappers en andere normale mensen vandaag.”

“Maakt dat hun argumenten ongeloofwaardig? Veel alternatieven zijn er niet. Binnen Europa reizen met de trein is gewoon duur en complex geworden. Het feit dat scholieren nadenken over dat onderwerp en debatteren én openstaan om hun mening bij te sturen is positief. Jongeren zijn dus niet enkel bezig met die verdomde sociale media, ze zijn ook maatschappelijk begaan. Dat is mooi.”