“We dachten dat we Paul Severs kwijt waren, geen teken van leven”

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Dinsdag werd Paul Severs getroffen door een hartaanval. De zanger was op dat moment net aan het fietsen. Een technicus van Telenet trof hem aan.

Michiel Goven (30), technicus bij Telenet, is de weg kwijt. Zijn GPS slaat tilt en rond 10.27 uur vorige dinsdag draait hij de Rue Platain Bois in. Hij komt terecht op een verlaten baan in Saintes, deelgemeente van Tubeke. Daar kruist hij ook Paul Severs die op een damesfiets rustig afdaalt. Michiel herkent hem omdat hij in het verleden meermaals kwam zingen op de Dolle Dagen Gaasbeek.

“Paul is een instituut in het Pajottenland en jaarlijks maakt hij na zijn show tijd voor een pintje met de organisatie. Een ongelooflijk vriendelijke man”, zegt Michiel in Gazet van Antwerpen. Omdat zijn GPS in de velden dienst weigert besluit hij terug te keren. “Drie minuten later was ik opnieuw beneden in de straat en zag ik een fiets dwars over de weg liggen. Ik stopte en zag Paul roerloos op de kletsnatte grond liggen, hevig bloedend.”

Het is dan op een kilometer van waar Paul woont. De technicus dacht aan een val. "Ik ben uiteraard meteen gestopt en zag dat hij niet meer bewoog. Jaren geleden, tijdens de EHBO-cursus in mijn opleiding orthopedagogie heb ik geleerd dat je een bewusteloze persoon niet meteen rechtop mag zetten. Dus belde ik de hulpdiensten. Ik kreeg te horen dat ik meteen met de reanimatie moest starten. Vanaf dan nam mijn oerinstinct het over.”

Automobiliste
Normaal gezien passeert er niemand in de buurt, maar nu kwam er toevallig een automobiliste uit de buurt voorbij. De vrouw had nog maar net een EHBO-cursus gevolgd. “De eerste minuten heb ik met twee handen proberen te reanimeren terwijl ik aan de telefoon luisterde naar de richtlijnen van de hulpdiensten”, gaat de technieker verder.

“De vrouw aan de lijn gaf instructies op welk ritme alles moest gebeuren. Samen telden we luidop. Haar raad was goud waard. Nadien heeft de jonge vrouw de reanimatie overgenomen. Hoed af voor wat zij een kwartier lang heeft klaargespeeld, want al die tijd was er paniek omdat Severs maar geen teken van leven gaf. We konden alleen maar hopen dat de bloedcirculatie weer op gang zou komen. We vreesden dat we hem kwijt waren.”

Maar toen kwam er toch een teken van leven. De zanger hapte in een gracht naar adem. “Dat was onbeschrijflijk”, vertelt Michiel. “Al is hij geen seconde bij bewustzijn geweest. Toen de hulpdiensten arriveerden, hebben zij het overgenomen.” In alle tumult is hij wel de naam van de vrouw vergeten te vragen. “Wat ze gedaan heeft, is fenomenaal. Hoewel ze totaal in shock was, bleef ze onverstoord reanimeren. Nu kunnen we alleen hopen dat Paul Severs helemaal herstelt. Ik zou niets liever willen dan ooit nog eens met hem een pint te drinken.”