Rik Torfs reageert op overlijden Danneels: "Was voor hem een grote ontgoocheling"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Kardinaal Godfried Danneels is overleden. Hij werd 85 jaar. De dood van de kardinaal zorgt voor heel wat reacties.

Kerkjurist Rik Torfs reageerde al op het overlijden van kardinaal Godfried Danneels. “In Danneels’ beginjaren was de kerk nog heel populair in Vlaanderen. Herinner u het pausbezoek in 1985. Mensen stonden rijendik te kijken. Maar gaandeweg kregen ook de Vlaamse kerk en Danneels te maken met de oprukkende secularisering", zegt Rik Torfs aan Het Nieuwsblad.

“Tegelijk kreeg Danneels het ook moeilijker met Rome. Aanvankelijk lag hij daar zeer goed. Danneels was mediator in de bisschoppensynode en trad onder andere op in het dossier over de bouwplannen voor een kerk in Auschwitz. Maar gaandeweg begon zijn Roomse ster te tanen. Danneels stak in 2005 zijn ontgoocheling over de verkiezing van de eerder conservatieve Joseph Ratzinger als nieuwe paus niet onder stoelen of banken. Anderzijds was hij dan wel zeer in de wolken met diens opvolger Franciscus.”

Rik Torfs zegt dat Danneels toch een ferme stijlbreuk realiseerde met zijn voorgangers. Zo wist Danneels goed om te gaan met de televisie. Zo was hij onder meer de gast in het komische zondagavondprogramma Morgen Maandag. “In die optredens kreeg je de indruk dat Godfried Danneels een vlotte prater was. Maar gek genoeg bleek dat helemaal anders wanneer je hem alleen sprak. Dan was hij toch stugger”, zegt Rik Torfs.