Kardinaal Godfried Danneels is overleden

bron: Het Laatste Nieuws/Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Kardinaal Godfried Danneels is overleden. Hij werd 85 jaar. Het was kardinaal Jozef De Kesel die het nieuws bekendmaakte.

Kardinaal Godfried Danneels leefde al een tijdje teruggetrokken in Mechelen, weet Het Laatste Nieuws. Vrienden zeggen dat sinds vorig jaar zijn gezondheidstoestand fel achteruit ging.

Kardinaal Daneels maakte grote carrière. In 1980 werd hij artsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Drie jaar later benoemde paus Johannes Paulus II tot kardinaal. Dat is hoogste ambt na die van paus. Het zijn trouwens de kardinalen die de paus kiezen.

Daneels werd in 2005 zelfs getipt als opvolger van paus Johannes Paulus II. Hij gaat de geschiedenisboeken in als de kardinaal die de kerk wilde moderniseren. Zo sprak hij openlijk over het homohuwelijk. 
(lees verder onder de foto's)

Gezondheid
Daneels ging op zijn 77ste met pensioen. Hij was toen 55 jaar priester. In januari 2010 nam hij ontslag als aartsbisschop en werd opgevolgd door André Léonard. Het was intussen al een tijdje geleden dat we nog iets van kardinaal Daneels hoorden.

Het ging niet goed met zijn gezondheid. Hij besloot om zich terug te trekken uit het openbare leven. "We zijn kardinaal Danneels zeer dankbaar”, zegt kardinaal Jozef De Kesel in een persbericht. “Gedurende vele jaren heeft hij het herderschap in de Kerk uitgeoefend en dat in een periode van fundamentele veranderingen in Kerk en samenleving. Gaandeweg is zijn uitstraling groot geworden, zowel in ons land als in de wereldkerk. Door zijn woord, met zoveel innige bezieling gesproken en geschreven, heeft hij ons steeds naar de bron geleid. Altijd met zachte hand. Hij heeft ook beproevingen gekend, en op het einde was hij fel verzwakt en uitgeput. We blijven hem dankbaar gedenken. Moge hij rusten in Gods vrede.”

Kardinaal Daneels zal een uitvaardienst krijgen in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen onder leiding van kardinaal Jozef De Kesel, in aanwezigheid van onder meer de pauselijke afgevaardigden, de Belgische bisschoppen en de priesters en diakens van het aartsbisdom.