Saar uit ‘Down The Road’ openhartig over jongeren die deelnemen: “Daar hebben ze het heel moeilijk mee”

bron: TV-Story
door: PMN
Afbeelding bron: Eén
Saar Pelgrims ging als begeleidster mee in ‘Down The Road’. Zo kon Dieter Coppens zich op andere zaken toeleggen.

Saar en Dieter trokken met mensen die het syndroom van down hebben naar Zuid-Afrika. Saar is leerkracht en weet dus wel hoe ze met de jongeren moet omgaan. Ze staat al zes jaar voor de klas in het Buitengewoon Secundair Onderwijs, in het Sint-Janshof in Mechelen. “Daar geef ik momenteel vooral les Algemene Sociale Vaardigheden aan de twaalf- totzestienjarigen’, vertelt ze in TV-Story. “Sommige van mijn leerlingen hebben autisme en een aantal van hen heet het syndroom van Down.”

 De jongeren uit ‘ Down The Road’ werden uit hun comfortzone gehaald. “Structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn heel belangrijke sleutelwoorden”, gaat Saar verder. “Die vielen in Zuid-Afrika natuurlijk wel weg omdat elke dag een nieuw avontuur voor de jongeren. Elke activiteit was voor hen een verrassing.”
(lees verder onder de foto)

Structuur
“Je weet echt niet altijd hoe ze gaan reageren en omdat ze zo puur zijn in het uiten van hun emoties, kan dat echt erg intens zijn. In de eerste aflevering zag je hoe een trap zonder leuning al voor onrust zorgde."

"Hetzelfde toen we hen zelfstandig in twee groepen in Kaapstad hun weg lieten zoeken, in het reuzenrad gingen, met een zipline afdaalden, of gewoon een visrestaurant binnenstapten om iets te eten. Zaken die hen om de een of andere reden uit hun comfortzone trokken.”