Familie-actrice Marianne Devriese heeft niet makkelijk met haar dochtertje Pippa die een genetische aandoening heeft en autisme: “Leven met haar is bij momenten echt zwaar”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Instagram
Een jaar geleden kregen Familie-actrice Marianne Devriese en haar man Steve Geerts te horen dat hun dochter Pippa een zeldzame ziekte heeft. GRIN2B luidde het verdict.

Het is een genetische aandoening. Pippa kon pas stappen vier maanden na haar tweede verjaardag. Motorisch en cognitief loopt ze een jaar achter op leeftijdsgenoten. Ze is niet zindelijk, zal dat misschien ook nooit wórden en als ze praat, is dat moeizaam.

En tot overmaat van ramp bestaat er geen behandeling voor. “Pippa is geboren na een goeie, vlotte zwangerschap. Ervoor had ik Lina en Ava al gekregen. Dat waren refluxbaby's. Met Pippa liep het die eerste maanden veel beter: ze was vrolijk, dronk flink, lachte op vier weken”, zegt Marianne Devriese in Het Laatste Nieuws. “Op zes maanden merkte ik dat haar ontwikkeling wat stagneerde, maar iedereen stelde me gerust. Achteraf weet ik dat ik het toén eigenlijk al voelde.”

Aanvankelijk wilden de artsen Marianne niet geloven en zeiden ze dat er niets mis was met Pippa. "Een ernstige, algehele, onverklaarbare ontwikkelingsachterstand", schreven de dokters in het dossier.
(lees verder onder de foto)

In plaats van naar school gaat Pippa naar Merlijn. Dat is een medisch pedagogisch dagcentrum voor kinderen met zorgbehoeften. Ze krijgt er elke dag therapie en gaat met rasse schreden vooruit. "Nu haar hersenen nog jong zijn, moeten we Pippa zoveel mogelijk proberen te leren. Hoe meer we haar nu bijbrengen, hoe meer ze ooit zal kunnen. Die mensen van Merlijn, ze verdienen een standbeeld. Schrijf je dat zeker op? Het zijn heiligen."

Pippa
Het leven met Pippa is niet altijd even makkelijk, weet Marianne. "Leven met Pippa is zwaar. Soms, als we achterom kijken, denken we: hoe hebben we dat gedaan? Gelukkig hebben we zo'n goed netwerk en worden we door heel fijne mensen omringd. Ons meisje vraagt constante zorg."

"Ze heeft, als gevolg van haar aandoening, ook autisme. Pippa kan hysterisch worden. Soms vind ik dát nog het moeilijkst. Gewoon eens ergens iets gaan eten. Op reis gaan. Samen ergens naartoe gaan. Dat is moeilijk. Je krijgt constant blikken. 'Weer ouders die hun kind niet onder controle hebben'."