James Cooke verklapt zonder het zelf te beseffen belangrijk nieuws over 'Gert Late Night'
PMN
James Cooke verklapt zonder het zelf te beseffen belangrijk nieuws over 'Gert Late Night'
Foto: Instagram

James Cooke heeft een belangrijke tip gegeven over 'Gert Late Night'. James verklapte het nieuws zonder het zelf te beseffen.

De vraag aan de Vlaamse regering om statiegeld in te voeren op petflessen en blikjes klinkt steeds luider. De 'Statiegeld­alliantie' krijgt intussen al de steun van 88 Vlaamse steden en gemeenten. Dat is een groepering die in november opgericht werd om druk te zetten op de regering.

Intussen zijn al 88 Vlaamse gemeenten aangesloten. Het gaat om een verdubbeling in één maand tijd. “Onder meer Brugge, Sint-Niklaas en Mechelen kwamen er sindsdien bij”, zegt Tom Zoete van Recycling Netwerk. “Het brengt het totale aantal vertegenwoordigde Vlamingen op 2,15 miljoen. Daarnaast steunen ook tientallen bedrijven en organisaties ons. De boodschap aan de Vlaamse regering mag duidelijk zijn: voer snel statiegeld in.”

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) is ook een grote voorstander om statiegeld in te voeren. Ze overweegt dit al sinds 2014. De reden dat dit nog niet werd doorgevoerd is omdat Open VLD en N-VA geen grote voorstander zijn van dit systeem. Maar toch lijken ook zij steeds meer te zwichten.

Bij de nieuwe aangesloten gemeenten zitten immers ook burgemeesters van Open VLD en N-VA. “Zwerfvuil is een van de grootste ergernissen van veel inwoners, en heeft een hoge maatschappelijke kost”, zegt Bart Somers, burgemeester van Mechelen en Open VLD-fractieleider in het Vlaams Parlement. “Statiegeld kan het volume zwerfvuil met 40 procent doen dalen. Als we een efficiënt systeem vinden, is het wat mij betreft niet de vraag of, maar wanneer het statiegeld er komt.”

De verwachting is dat er in mei meer duidelijkheid zal komen. Dan wordt het basisplan zwerfvuil onder de loep genomen. De regering zal zich dan ook buigen over het statiegeld.

Meer nieuws

Meer nieuws

.