Dit is allicht de verschrikkelijke reden waarom Arne Decock plots contact maakte met bovenleiding van het treinspoor
PMN
Dit is allicht de verschrikkelijke reden waarom Arne Decock plots contact maakte met bovenleiding van het treinspoor
Foto: Instagram

Arne Decock is zaterdagnacht overleden. Er wachtte de musicalster een grote toekomst. Hij werd maar 18 jaar oud.

De Vlaamse Milieumaatschappij is dan ook duidelijk. Het adviseert om geen hout te stoken in haarden of kachels. De gemiddelde PM10-concentratie (fijn stof met een diameter kleiner dan 10 micrometer) is momenteel in heel het land hoger dan 50 µg/m³. Dat is de drempel waarop de bevolking geïnformeerd wordt.

In Vlaanderen is een 24 uursgemiddelde van 68 microgram per kubieke meter gemeten, in Wallonië en in Brussel een gemiddelde van 52 µg/m³. Waarom zijn de fijnstofoncentraties dan verhoogd? Omwille van de lokale uitstoot van luchtvervuiling die door de slechte meteorologische omstandigheden slecht verdund wordt.

Vandaag blijven die omstandigheden nog tijdelijk ongunstig voor de fijnstofconcentratie. Mensen die bijzonder gevoelig zijn aan luchtvervuiling, doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen, zo waarschuwt Ircel.

Geen hout stoken

Intussen roept de Vlaamse Milieumaatschappij op om geen hout te stoken als bijverwarming.  “De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen”, luidt het.

“Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.” 

Meer nieuws

Meer nieuws

.