“Grote ontnuchtering voor kandidaten uit ‘Blind Getrouwd’: Het ziet er niet zo goed uit
PMN
“Grote ontnuchtering voor kandidaten uit ‘Blind Getrouwd’: Het ziet er niet zo goed uit
Foto: Medialaan

De kandidaten uit ‘Blind Getrouwd’ zijn op huwelijksreis vertrokken. Zo kunnen ze elkaar weer een beetje meer leren kennen.

De beul in kwestie is Arben Imishti. Hij zou overleden zijn, maar het federaal parket betwijfelt dit. De man trok in 2014 naar Syrië en Irak om er met Islamitische Staat te gaan vechten. Toen hij amper twee maanden in het oorlogsgebied vertoefde, dook Arben plots op in een onthoofdingsvideo van IS.

Viraal
De video ging viraal waardoor de hele wereld hem bezig zag. De hele zaak wordt nu behandeld in de rechtszaal. “In het filmpje is te zien hoe achttien Syrische soldaten op hun knieën zitten met achter hen telkens één lid van Islamitische Staat. De handen van de soldaten zijn op hun rug vastgemaakt met colsonbandjes. Nadat de beruchte beul Jihadi John propagandataal had gesproken, werden de soldaten met een groot junglemes onthoofd. Ook de Amerikaanse journalist en gijzelaar Peter Kassig was bij de slachtoffers”, zei federaal procureur Antoon Schotsaert. “De beelden werden grondig bestudeerd door de westerse inlichtingendiensten en uiteindelijk werd Arben Imishti als een van de uitvoerders van de onthoofdingen herkend.”

Familie
Bovendien werd Arben ook nog eens herkend door zijn familie. De familie stuurde hem regelmatig geld op omdat ze dachten dat hij als brandweerman werkte in Syrië. Dat veranderde toen ze de video zagen. In een afgeluisterd telefoongesprek met zijn familie was ook te horen dat Arben op een bepaald moment feestvierde in het dorp waar hij verbleef. Hij vierde nadat twee Turkse soldaten levend verbrand werden.

Dood?
Arben daagde niet op voor de Mechelse rechtbank. Dat kan ook niet want volgens zijn familie is hij intussen overleden tijdens de gevechten. “Dat zou moeten blijken uit een telefoontje dat zijn moeder ontving van een emir van IS. In het gesprek was te horen dat Arben naar het paradijs was vertrokken. Maar een overlijdensattest, een lichaam of concreet bewijs van zijn dood hebben we niet. Bovendien zou het niet de eerste keer zijn dat de dood van een IS-strijder in scène is gezet om onder de radar te blijven en aan een proces in Europa te ontsnappen. Dat was in het verleden onder meer het geval met terrorist Abdelhamid Abaaoud.”

De zaak werd gisteren behandeld in verstek. Het federaal parket eiste dertig jaar effectieve opsluiting, de maximumstraf.

Meer nieuws

Meer nieuws

.