“Guy Van Sande wacht deze gevangenisstraf”
PMN
“Guy Van Sande wacht deze gevangenisstraf”
Foto: Medialaan

Guy Van Sande zal nu toch voor de rechter moeten verschijnen. Zijn advocaten deden er alles aan om dit scenario te vermijden, maar dat lukte dus niet.

Eerst was zijn vader hier, en nadien is ook Adams overgevlogen naar België. Zijn moeder bleef in Ghana, tot zijn grote spijt achteraf. "Ik ben op mijn veertiende met mijn zus vanuit Ghana naar België gekomen. Papa woonde hier al jaren. Hij was na de scheiding van m'n moeder vertrokken", aldus Adams. "Op die manier kan ik me inleven in Ayo's situatie, al was de mijne een heel stuk makkelijker." 

"Mijn wereld stortte in"

Toch was het niet makkelijk om zijn moeder achter te laten. "Dat was allesbehalve evident... Maar dat ik in België ging studeren, was de logica zelve. En ik miste mijn vader. Gelukkig bleven mama en ik contact houden."

Maar toen ging het mis... "Toen ik zeventien was, kreeg ik telefoon van familie in Ghana. Mama had een beroerte gehad. Mijn wereld stortte in..." Hierdoor kampte Adams met een enorm schuldgevoel dat hij ooit vertrokken was naar België. "Ik ben naar Ghana gereisd en het was erg zwaar om mama zo te zien. Door die beroerte kan ze niet meer praten. Daardoor is het contact met haar erg moeilijk geworden. Die confrontatie toen, dat was hard. De mama die ik had achtergelaten, was een heel andere vrouw dan de mama die ik terugzag. En dat is op mij beginnen te wegen."

Ook met Adams ging het toen helemaal bergaf. "Ik werd depressief. Ik voelde me zó schuldig. Omdat ik niet méér voor haar had kunnen doen. En dat schuldgevoel is jaren blijven knagen. Ik kampte zelfs met nachtmerries over m'n moeder. Ja, ik zat diep." 

Verwerken

Maar Adams wist dit alles op een zeer speciale manier te verwerken. "Door er een documentaire over te maken: `Me a Belgian, My Mother a Ghanaian'. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik terug tot mezelf ben gekomen. 't Was een soort van therapie om alles weer op een rijtje te krijgen." 

Ook nu keert hij nog regelmatig terug naar Ghana om zijn moeder te helpen. Zijn moeder wil heel graag eens naar België komen. "Helaas gooit de bureaucratie roet in het eten. Nu, ik hoor mijn familie best vaak en zij vertelden me onlangs dat mama trots is dat ik in een populaire soap speel."

Kritiek

De Familie-kijkers hadden in het begin veel kritiek op het personage van Ayo. "Een vluchteling hoort niet thuis in een soap als Familie", klonk het toen bij de fans. Gekukkig ligt Adams hier niet wakker van. Voor hem is maar één ding belangrijk: zijn moeder. "Ja, ik heb heftige reacties gelezen. Ik lig er niet wakker van. En 't zal me niet tegenhouden om Ayo zo goed mogelijk te spelen! Wie weet, opent dit wel deuren. En intussen maak ik mijn mama blij en trots. Meer moet dat niet zijn." 

Meer nieuws

Meer nieuws

.