VTM

Sieg De Doncker biecht groot geheim op

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Medialaan
Sieg De Doncker heeft Dyslexie. Dat vertelde hij bij "De klas van Sam", een podcast van Sam De Bruyn voor Rode Neuzen Dag. Dyslexie is een leerstoornis waarbij lezen of spellen op woordniveau zeer moeilijk is.

"Ik heb nooit durven toegeven dat ik Dyslexie heb", legt Sieg uit. "Ik zat in het derde leerjaar en we hadden dictee. De juffrouw las voor en ik moest schrijven, maar dat ging allemaal te snel voor mij. Ik kon geen twee dingen tegelijk. Ik ben getest en ik heb dus dyslexie. Ik heb dat niet in extreme vorm. Ik lees alleen wat trager en maak fouten”. 

Sieg had het er vooral op de lagere school heel moeilijk mee. “Je wilt dat niet toegeven, want je wil niet anders zijn dan andere leerlingen. Je probeert niet op te vallen, want speciaal wordt vaak afgestraft. Ze vroegen dan in de les: ‘Wie heeft er dyslexie?’ Ik keek rond en niemand stak zijn hand op, dus ik deed dat ook niet. Je moest dan ook in een andere klas gaan zitten tijdens examens. Ik wou dat niet, want dan was ik weer ‘de speciale’.

"Toen ik op deze school (Campus Redingenhof in Leuven) kwam, werd het anders.Hier staken zes leerlingen hun hand op bij de vraag of iemand dyslexie had. Pas dan heb ik het durven zeggen. Ik heb er mij nooit proberen achter te verschuilen. Ik heb gewoon geprobeerd een manier te vinden om er mee om te gaan.”