Wetenschappers vrezen voor het ergste met het klimaat in België: "Er staat ons iets te wachten"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
We hebben een heel warm jaar achter de rug. Tijdens de zomermaanden schoot de temperatuur flink de hoogte in. Het werd zo'n 37 graden, wat uitzonderlijk is in ons land.

Veel mensen hebben afgelopen dan ook zitten puffen en zweten. Wie toen al de warm vond, kan zich maar beter voorbereiden op de komende zomers. Het ziet er naar uit dat het de komende zomers nog warmer gaat worden. Dat verwacht het KMI.

Ons klimaat zal meer en meer vervallen in uitersten. Dat is toch wat wetenschappers van het KMI en verschillende Belgische universiteiten verwachten. Zijn voorspellen onder meer dat het gemiddeld aantal jaarlijkse hittgolfdagen zal stijgen van vier naar achttien tegen 2050 en zelf vijftig tegen 2100. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

De wetenschappers voorspellen ook de neerslag tijdens de zomermaanden heftiger gaan worden. Waar ze zich nog het meest zorgen om maken is de droogte. "Vlaanderen is met een watervoorraad van 1.480 kubieke meter per persoon erg kwetsbaar", merkt hydroloog Patrick Willems (KUL) op. "We kunnen de vraag nu nog maar amper dekken. Vanaf minder dan 2.000 kubieke meter wordt er internationaal al gesproken over 'zeer weinig water'.

Tags belgië zomer