Royalty-expert doet schokkende onthulling: "Ze deden dat opzettelijk bij Filip"

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Professor-emeritus Mark Van den Wijngaert heeft een schokkende onthulling gedaan. Zo zouden verschillende ministers de toenmalige kroonprins Filip bewust in de fout laten gaan om zo de monarchie in diskrediet te brengen. De onthulling komt er naar aanleiding van zijn boek 'Boudewijn, Koning met een Missie'.

"We spreken dan van begin jaren 2000", vertelt Van den Wijngaert in Het Nieuwsblad. "De kroonprins leidde toen geregeld economische handelsmissies naar het buitenland. Geregeld kreeg ik de indruk dat ministers bewust niet ingrepen wanneer Filip een ongelukkige demarche deed of dat van plan was."

Het gevolg was dat FIilip in een interview met TV-Story tijdens een handelsmissie naar China felle kritiek uitte op het Vlaams Belang. Of het ondertekenen van een poiltiek getinte eisenbundel van werkgeversorganisatie VBO in Griekenland, wat verschillende vakbonden en politieke partijen hem kwalijk namen. Telkens werd hij door een boze premier Guy Verhofstadt (Open VLD) op het matje geroepen.

"ZE DEDEN HET OPZETTELIJK"
De vraag is waarom de politici en ministers de toen onervaren prins niet hielpen? "Ik had de indruk dat ze de monarchie een toontje lager wilden laten zingen", zegt Van den Wijngaert. "Ze wilden de toenmalige kroonprins Filip niet als een onbeschreven blad aan het koningschap laten beginnen."

"We kwamen uit de periode dat wijlen koning Boudewijn door de bevolking haast als een heilige werd beschouwd. Met die populariteit van het koningshuis had een aantal politici het blijkbaar moeilijk."