Maar liefst tachtig dieren in beslag genomen op boerderij: “Die horen thuis in de gevangenis”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Archieffoto (Pixabay)
Op een boerderij in Pepingen zijn maar liefst tachtig dieren in beslag genomen. De veehouders werden meermaals gewaarschuwd.

Er zijn zowat zeventig schapen, zes kalkoenen en twee ganzen in beslag genomen wegens dierenverwaarlozing. De veehouders kregen meerdere waarschuwingen, maar sloegen die telkens in de wind.

De recentste uitspraak dateert van april 2017. Toen veroordeelde het Brusselse hof van beroep het koppel veehouders tot geldboetes van 30.000 euro. Het hof legde ook een definitief verbod op om nog langer dieren voor landbouwdoeleinden te houden. De eerste verwittiging kwam er al in 2005. Het Federaal Voedselagentschap en de Inspectie Dierenwelzijn stelden de jaren daarna echter opnieuw dierenverwaarlozing vast, hetgeen leidde tot nog twee veroordelingen in eerste aanleg, zo schrijft Het Nieuwsblad.

“Recidive dierenbeulen komen hier niet meer mee weg onder dit beleid”, reageert Vlaams minister Weyts. Wie zich herhaaldelijk schuldig maakt aan dierenmishandeling, riskeert tegenwoordig een celstraf van achttien maanden. “En wat mij betreft, gaan die mensen ook naar de gevangenis”, besluit Weyts.