Weervrouw Jill Peeters fronst de wenkbrauwen: "We zijn aan een abnormale, lange nazomer begonnen"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
Het mooie weer blijft maar duren. We zijn aan een nieuwe nazomer begonnen en die gaat ook volgende week nog verder.

Normaal hebben we recht op zo'n 16 graden. We leven ruimschoots boven onze stand want gisteren werd in Ukkel 22,1 graden gemeten en in de Kempen liep de temperatuur zelfs op tot 23 graden. “Toch breken we het dagrecord uit 1921 niet: toen was het op 5 oktober 25,9 graden”, zegt weerman David Dehenauw in Het Laatste Nieuws.

“En ook de komende dagen zullen er geen records sneuvelen, want dan zou het 26 à 27 graden moeten worden en dat halen we zeker niet. Uitzonderlijk kan je de temperaturen dan ook niet noemen, maar ze liggen wél 6 graden boven wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Dus ja, het is abnormaal warm.”

Dat horen we ook bij weervrouw Jill Peeters. “Zo’n warme periode in oktober komt wel vaker voor. In de volksweerkunde heeft men er allerlei namen voor, zoals ‘Sint-Michielsnazomerke’. Het bestaat dus al langer. Wat wel uitzonderlijk lijkt, is de lange periode met dit rustige, zonnige en droge weer. Doorgaans duurt zo’n ‘nazomerke’ maar een paar dagen. Nu kunnen we er - als we de inzinking van zondag niet meetellen - tien dagen lang van genieten.”