Buurtbewoners in Sint-Joris-Weert voeren actie nadat Afghaanse vader en zijn zoon het land moeten verlaten: "Ze passen zich perfect aan, wat kunnen ze nog meer doen?"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Google Maps
In Sint-Joris-Weert, een dorpje nabij Leuven, zijn de inwoners kwaad. Ze zijn zelfs overgegaan tot het voeren van actie om zo de uitwijzing toch nog te kunnen verhinderen.

De buurtbewoners vinden het niet kunnen dat de Afghaan Aziz Heidari (37) en zijn 14-jarige zoon Ali ons land moeten verlaten. Aziz en zijn zoon wonen nu drie jaar in Sint-Joris-Weert.

Vorige week kregen Aziz en zijn zoon te horen dat ze op 24 oktober België moeten verlaten. Ze moeten terug naar hun geboorteland Afghanistan, maar de 14-jarige zoon is er nog nooit geweest. De vader zelf was ook nog maar 13 jaar toen hij vertrok uit Afghanistan. "Mijn vader is daar vermoord", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Hij behoorde tot de Wahdat-partij en die is voortdurend in strijd met de Taliban. We zijn Hazara, een sjiitische minderheid in Afghanistan."

Aziz vluchtte naar Iran, waar hij illegaal verbleef. Daar leerde hij een Afghaanse vrouw kennen en ze kregen twee kinderen. "In 2015 zijn we met het gezin gevlucht, maar de Iraanse grenswacht heeft mijn vrouw en dochter tegengehouden aan de grens met Turkije. Na een reis met boot, trein en te voet, ben ik hier dan met mijn zoon aangekomen."
__________________
"In België heeft hij zijn zelfstandigheid getoond door in korte Nederlands te leren en werk te vinden in een supermarkt. Het is niet onredelijk om te verwachten dat u dezelfde zelfredzaamheid toont in een land waarvan u de nationaliteit toont."
DIENST VREEMDELINGENZAKEN

Hun asielaanvraag werd door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) afgewezen. Ze geloven niet dat Aziz gevaar zal lopen in Afghanistan. "In België heeft hij zijn zelfstandigheid getoond door in korte Nederlands te leren en werk te vinden in een supermarkt. Het is niet onredelijk om te verwachten dat u dezelfde zelfredzaamheid toont in een land waarvan u de nationaliteit toont."

De buurtbewoners in Sint-Joris-Weert zijn het niet eens en voeren actie. "Wie hier werkt vindt moet dat dus ook maar in Afghanistan vinden", reageert Marissa Vanden Boom. "Was hij dan beter werkloos gebleven? Alles wordt tegen hem gebruikt. Zo kun je nooit winnen. Hij kon ook ilegaal gaan werken, maar deed dat niet. Aziz werkt en draagt bij aan onze samenleving, maar wordt toch in de illegaliteit geduwd."

LESSEN NEDERLANDS
"De gemeente riep tijdens de vluchtelingencrisis op om asielzoekers te ondersteunen en dat doen we ook. Iemand gaf extra lessen Nederlands en we zamelden geld in voor een advocaat. En nu krijgen we het deksel op de neus."