Betoging van brandweer loopt helemaal uit de hand: Politie zet traangas in en waterkanon, politieagent gewond naar ziekenhuis gebracht

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: VTM-Nieuws
Vandaag was er een betoging aan het begin van de Wetstraat in Brussel uit de hand gelopen. Er ontstonden rellen tussen brandweermannen en politieagenten.

Een vriendelijk gebaar om elkaar de hand te gaan schudden ontaardde toen de oproerpolitie aankwam, merkt Het Laatste Nieuws op. Ongeveer 10.000 manifestanten waren sinds 11.30 uur op de been om de nieuwe regeling van de ziektedagen aan te klagen.

De betogers hadden het plan om naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (allebei N-VA) te gaan. Onderweg werden ze tegengehouden door een indrukwekkende politiemacht.

De brandweermannen besloten om de politiehekken te verplaatsen. Daarop greep de politie in. Het kwam tot kleine schermutselingen en de politie gebruikte traangas en het waterkanon. Verschillende brandweermannen en ook persfotografen werden getroffen door het traangas.

Een agent raakte ook gewond aan het hoofd. "Meer details over hoe dat gebeurde, heb ik nog niet. De agent is nu naar het ziekenhuis”, bevestigt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie.

Uiteindelijk konden de vakbonden met de betrokken ministers toch afspreken om dinsdag om 14 uur de hele zaak te bespreken. De ambtenarenbetoging stond in het teken van de aanpassing van het ziekteverlof bij de ambtenaren. De federale regering wil het systeem van de 21 ziektedagen die per jaar opgespaard kunnen worden tegen 1 januari volgend jaar afschaffen.