VTM

Bo Van Spilbeeck helemaal in shock: “Ze stond te trillen op haar benen, ze was heel diep gekwetst “

bron: Radio 1
door: PMN
Afbeelding bron: Instagram
Bo Van Spilbeeck opende het academiejaar voor de studenten journalistiek op de hogeschool PXL in Hasselt. Een leraar die daar werkt, zat nog met Bo in de klas op de middelbare school.

Toen Bo aankwam in Hasselt was ze volledig in shock. Ze had op Radio 1 naar het programma ‘Bij Debecker’ geluisterd. “Daar ging het over transgenders: de vraag was of je dat allemaal normaal moét vinden en waarom de media daar altijd zo positief tegenover staan”, legt de bevriende leerkracht Mark Coenen uit. “Na ongeveer 15 seconden al werd haar naam genoemd. 'Van geslacht veranderen wordt genormaliseerd en dat is gevaarlijk', klonk het. 'We zijn te politiek correct.'

“Er is geen waarheid, er is hier ook geen juist of fout. Er is alleen een realiteit. Bo was heel haar leven een vrouw in het lichaam van de man”, gaat Coenen verder. “Ik zag dat het radioprogramma haar diep gekwetst had. Zonder dat zij kon reageren. Iemand die 30 jaar ervaring heeft in de journalistiek maar ook nauwelijks recht blijft in de mediastorm. Zij was nieuwsjager, nu is met enige overdrijving, nieuwswild.”

"Daarna boeide ze onze studenten met een geweldige speech over haar leven in de journalistiek. De eerstejaars hingen aan haar lippen. Bo is een moedige vrouw.”