Waalse vrouw wordt om dubieuze reden niet gerepatrieerd. Later sterft ze in het ziekenhuis

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
Jeanny Kapamba (66) en haar vriend Etienne Kucsera vertrokken op 30 augustus naar Slovakije om er druiven te gaan plukken. Ze drinken die avond ook een paar glazen wijn en gaan slapen.

Om 4 uur staat Kapamba op om naar het toilet te gaan, maar ze valt van de trap. Met zware verwondingen aan de nek wordt ze naar een ziekenhuis gebracht.

Haar vriend belt intussen ook naar DKV, maar de verzekeraar weigert om tussen te komen. Uit onderzoek bleek dat de vrouw immers 0,7 promille alcohol in haar bloed had. In het afgesloten contract staat effectief dat de overeenkomst niet geldt als er ‘alcoholmisbruik’ in het spel is. Hoeveel dat dan precies is, staat niet vermeld.
______________
"Hadden ze dat meteen gedaan, was Jeanny niet gestorven. Ze was 66 jaar en blaakte nog van gezondheid"
 Etienne Kucsera

Maar pas daarna begon de ellende echt. “Jeanny was aan de beterhand, tot die dekselse tiende september”, aldus Kucsera. “Ze lag niet meer op haar kamer. Het personeel had haar naar de scanner gebracht omdat er een probleem opgedoken was.”

“Mijn vrouw lag nu op intensieve zorgen, blijkbaar had ze een longontsteking opgelopen. Ze kreeg drie verschillende soorten antibiotica, dat vond ik heel vreemd. Op 12 september klonk het plots dat een bloedvergiftiging de boosdoener was. Haar temperatuur bleef maar oplopen. Ze werd in een lichte coma gebracht, maar ze kon ons nog wel horen. Het was de machine die op den duur voor haar ademde. Op 16 september is ze helaas overleden. 

REPATRIERING WEL
Bij verzekeraar DKV wenst men niet te reageren. “Ik voel me aan mijn lot overgelaten”, aldus Kucsera. “Mijn nicht heeft met de dokters gesproken omdat ik de taal niet zo goed machtig ben. Ze zeiden dat die bloedvergiftiging het gevolg kan zijn van de katheter die ze kreeg, maar dat is niet zeker.”

Opvallend is dat de verzekeraar wel de wel de repatriëring van het lichaam voor haar rekening neemt. “Als ze dat meteen gedaan hadden, zou er nu niets aan de hand geweest zijn. Jeanny was 66 jaar, ze blaakte nog van gezondheid”, betreurt Kucsera. De vrouw zal morgen begraven worden in Chaudfontaine. Ze laat twee dochters en twee kleinkinderen na.