Louis Tobback emotioneel: “Moest ik als vader zoiets meemaken, ik zou dingen doen waarvoor ik 20 jaar naar de gevangenis moet”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Eén van de moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen is vrijgelaten onder elektronisch toezicht. Het komt ook in Leuven hard aan.

Na haar stage zou Kitty aan de slag gaan bij het Leuvense politiekorps, maar de jonge agente werd in 2007 doodgeschoten door Noureddine Cheikhni en zijn twee kompanen. Cheikhni komt ondanks zijn veroordeling tot 30 jaar cel, na 10 jaar al vrij met een elektronische enkelband.

Leuvens burgemeester Louis Tobback moet ook slikken als hij het nieuws hoort. “Er is iets wat niet klopt aan dit verhaal”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Iets wat niet kan, de stap te veel.. zo voel ik het aan. Ik zou me als rechter niet goed voelen als ik een dergelijke uitspraak had gedaan. Ik ben absoluut voorstander van vastgelegde procedures en de scheiding der machten, maar we moeten misschien toch eens nadenken over de bestaande procedures.”

“Als een assisenhof van mening is dat een dader 30 jaar cel verdient voor een smerige moord, dan is toch straf dat je als ouder de dader al na tien jaar onder ogen kan krijgen, zij het dan met een enkelband.”

Het maakt Tobback boos. “Ik heb zo’n flauw idee wat ik zou doen mocht ik de vader van Kitty geweest zijn en ik krijg te horen dat de dader na 10 jaar al vrijkomt van zo’n smerige moord. Ik zou dingen doen waarvoor ik 20 jaar moet zitten. Je weet toch dat je na 10 jaar al opnieuw thuis bent.”