VTM

Grote ongerustheid over Pico uit 'De Kampioenen' "Als dit niet gebeurt, kan het dramatisch aflopen"

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het gaat niet goed met Walter Michiels (55). Hij was begin jaren '90 populair als Pico Coppens uit FC De Kampioenen.

De Leuvense strafrechter wil Walter opnieuw onderzoeken. Dat onderzoek moet meer duidelijkheid brengen of hij toerekeningsvatbaar is voor een reeks diefstallen die hij pleegde.

Walter stal samen met een kompaan acht nummerplaten, drie terrastafels, een paraplu en een gsm in Leuven. In die periode verbleef hij ook in een instelling. De vraag is nu hoe hij het best geholpen kan worden?

"Het is goed dat een rechter psychiatrisch advies vraagt voor hij zich uitspreekt", vindt gepensioneerd gerechtspsychiater Myriam Van Mo aert in Dag Allemaal. "Zo kan er gekeken worden wat het best is voor de man in kwestie. Voor de maatschappij maakt het weinig uit of hij in de cel of in een gesloten instelling belandt. "

JUISTE BEGELEIDING
"Maar voor hem kan het gevaarlijk zijn als hij niet de juiste begeleiding krijgt. De drama’s daarrond worden onderschat. De gevangenis is sowieso een stressfactor, ook voor mensen zónder psychologische problemen, laat staan voor een labiele persoon."

"Ik heb tijdens mijn loopbaan mensen voor 24 uur ontoerekeningsvatbaar verklaard. Iedere mens kan in een situatie belanden waarbij de stoppen tijdelijk doorslaan. Bij anderen kan de uitspraak levenslang zijn", besluit Myriam.

De volgende keer dat Walter voor het gerecht moet verschijnen is op 13 maart 2019.