VTM

Ruud De Ridder herkent zijn eigen zoon Sven niet meer: “Hoe kan hij zoiets doen?"

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het botert niet meer tussen Ruud De Ridder (66) en zijn zoon Sven (44). De twee hebben geen contact meer met elkaar.

“Hoe kan een kind zich zo verlagen door te speculeren op een erfenis?”, vraagt Ruud zich luidop af in zijn boek. Het conflict ontstond toen Ruud de kinderen uit het eerste huwelijk van zijn vrouw Nicole Laurent, Anke en Bram, wilde adopteren. Sven had het daar moeilijk mee en maakte emotionele en financiële bezwaren. “De financiële argumenten gingen uiteraard over het erfrecht dat hij zou moeten delen met Anke en Bram.”

“Nogmaals bleek hoe slecht hij mij kent. Heel zijn leven heeft mij horen zeggen dat er bij mij niks te rapen valt. Ik geniet van het leven. Met andere woorden: ik doe alles op.”

"De relatie met Sven verwaterde. Hij zonderde zich steeds meer af van de familie. Op zijn huwelijk zette hij ons aan een 'apart' tafeltje, daar waar de niet-familieleden zaten"

Ruud zette de adoptieprocedure in gang. “In januari 2015 had ik er plots twee kinderen bij. Ik droeg ze al langer in mijn hart, nu waren ze ook officieel. Het werd er niet simpeler op, maar niet alles hoeft eenvoudig te zijn. De relatie met Sven verwaterde en hij zonderde zich steeds meer af van de familie.”

Al was dat niet nieuw. In 2013 trouwde Sven met Chindy. Hij nodigde Ruud, Nicole, Bram en Anke uit, maar plaatste hen aan een ‘aparte tafel bij de niet-familieleden’. Tijdens zijn speech repte hij met geen woord over zijn vader. Het heeft Ruud geraakt. “Ik heb me die avond een stuk in mijn kraag gedronken."

GEEN VERPLICHTING
"Ik voelde hoe hij zich steeds verder van mij verwijderde, maar ik verzette er mij niet tegen. Het leven is wat het is en je bent niet verplicht om levenslang met elkaar overweg te kunnen, ook al ben je vader en kind.’

“Ach, er is geen ruzie tussen mij en Sven”, zegt Ruud in Dag Allemaal. “Er is een misverstand. We hebben een verschillende kijk op de zaken en daardoor gaat ieder zijn eigen weg. Hij zegt altijd dat zijn kinderen het belangrijkste zijn, ik zeg dat mijn m’n vrouw het belangrijkste is. Iedereen moet dat zelf bepalen.”