Man uit Herstal overleden: “Ambulance wist de weg niet”

bron: Het Nieuwsblad/La Meuse
door: PMN
In de gemeente Herstal, bij Luik, is een man overleden. De ambulancier maakte een blunder.

Het incident deed zich al voor in april. Een ambulance werd gevraagd voor een woning in de Rue de la Buse in Herstal, nadat bewoner Francesco De Nicco onwel werd. Zoon Patrizzio herinnert zich dat het zeer lang duurde voor de ambulance ter plaatse was. “Ik hoorde wel sirenes maar zag niemand”, citeert Het Nieuwsblad hem in La Meuse.

Patrizzio nam uiteindelijk zelf zijn auto om te kijken waar de ambulance bleef. “Plots zag ik de ambulance. Die stond vast aan de andere kant van het spoor. De redders hadden geen idee hoe ze bij mijn woning moesten komen. Ik heb hen de juiste route moeten wijzen.”

Zo werden er tien levensbelangrijke minuten verloren. Francesco werd meegenomen naar het ziekenhuis, maar tegen die tijd was er al te lang een zuurstoftekort in zijn hersenen. Een week later overleed Francesco op 63-jarige leeftijd.

Het is ook dramatisch dat dit voorkomen had kunnen worden als de ambulance tijdig ter plaatse was geweest. Het probleem was het zeer verwarrende stratenplan. Er zijn namelijk twee straten die Rue de la Buse heten in de buurt. Of: de Rue de la Buse bestaat uit twee delen. Het zijn twee doodlopende straten die min of meer parallel met elkaar lopen. Ze komen beiden ook nog eens uit op dezelfde weg. Ze worden enkel van elkaar gescheiden door een spoorweg. De gemeente gaat nu het stratenplan wijzigen.

Tags herstal