Advocaat van Dutroux zet nu alles op alles: 'Op die manier wil hij Dutroux voorwaardelijk vrij krijgen'

bron: Het Laatste Nieuws/Sudpresse/La Capitale
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Bruno Dayez geeft niet op. De advocaat van Dutroux wil absoluut ervoor zorgen dat zijn cliënt na 22 jaar de gevangenis kan verlaten.

Dayez heeft aan de strafuitvoeringsrechtbank gevraagd om een college van experts aan te stellen. Die moeten nagaan of Dutroux na al die tijd nog steeds gevaarlijk is. Het is opnieuw een zet van de advocaat in de hoop dat Dutroux voorwaardelijk vrij kan komen. Dat heeft Het Laatste Nieuws vernomen via Sudpresse.

Er bestaan wetenschappelijke methodes om de kans op recidivisme te bepalen. Zo kunnen psychologen op basis van de VRAG-schaal (Violence Risk Appraisal Guide) beoordelen hoeveel risico er bestaat dat een individu in de toekomst opnieuw een gewelddadig feit pleegt. De SORAG-schaal (Sex Offender Appraisal Guide) biedt de mogelijkheid te bepalen of een crimineel opnieuw seksueel geweld zal plegen. 

"DE PERFECTE PSYCHOPAAT"
“Ik wil ervoor waarschuwen dat dit voorzichtig aangepakt moet worden”, zegt professor Pham, hoofd van de faculteit psychologie aan de universiteit van Bergen. “Deze schalen zijn slechts een kompas: ze sturen je in een bepaalde richting, maar tonen je niet het precieze adres zoals een GPS.”

Dat Dutroux daardoor voorwaardelijk zal vrijkomen is nog lang niet zeker. Psychiater Walter Denys onderzoekt Dutroux bij zijn arrestatie in 1996. Hij zag Dutroux in het gerechtsgebouw van Neufchâteau en vervolgens twee of drie keer in de gevangenis. Tijdens het proces in Aarlen omschreef hij Dutroux als 'de perfecte psychopaat'. De Franse krant 'La Capitale' is er dan ook gerust in. 'Als dat zo is, zal blijken dat de kans op recidivisme groot is.'