Theo Francken geschokt na reportage over groepering die burgeroorlog wil: “Ik vind het afgrijselijk”, Beke: “Hier moeten we ons echt zorgen om maken”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews/VRT
Een reportage van ‘Pano’ toonde de achterliggende, racistische agenda van de Vlaamse-conservative jongerenbeweging ‘Schild & Vrienden’. Achter de vriendelijk ogende kerels schuilt een gewapende voorbereiding voor een burgeroorlog.

De leden communiceren met elkaar via een gesloten Facebookgroep die momenteel 14.000 leden heeft. De kerngroep is ingedeeld volgens een militaire structuur. Frontman Dries Van Langenhove (25) is de eindbaas. Verder zijn er nog enkele luitenanten, strijders, rekruten en ‘normies’. “Binnenkort voeren we ook mentale proeven in”, luidt het.

Afgelopen zomer poseerde Van Langenhove nog met een vuurwapen. “De dag van het geweld komt nog wel, hoor”, schreef hij. Waarop ook andere leden hun wapencollectie toonde.

De reportage zorgt voor felle reacties. “Dit zijn afgrijselijke, mensonterende zaken”, citeert Het Laatste Nieuws Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Dit is niet mijn Vlaanderen en zijn niet mijn waarden. De Vlaamse jeugd mag best weerbaarder zijn maar dat betekent net samen vechten voor onze grondwaarden en dus tegen racisme, antisemitisme en seksisme.”

Zijn partijgenote Zuhal Demir deelt die mening. “Geen respect voor andersdenkenden, vrouwen, mensen met kleur... Dromen van knokploegen en stoer doen met wapens. Heldhaftig lachen met stervende baby’s. En dan de mond vol hebben over Westerse waarden? Dat is het soort schild en vrienden dat niemand nodig heeft. Zoek hulp!“

CD&V-voorzitter Wouter Beke maakt zich ernstige zorgen. “Je zou ermee kunnen lachen. Je zou het kunnen wegzetten als domheid. Maar dat zou minimaliseren zijn. Dit is iets om ons echt zorgen over te maken. Niet mijn Vlaanderen.” 

ONDERZOEK
Allicht zal er snel een onderzoek volgen naar de groepering. “Deze mensen hebben perfect recht op een vrije mening, maar vanaf het ogenblik dat dat omslaat in xenofobie, racisme of negationisme, dan zijn we verkeerd bezig”, reageert minister van Justitie Koen Geens bij Radio 1. Hij liet ook nog weten dat het aanzetten tot haat en racisme sowieso strafbaar is. Het parket van Gent is intussen ook een onderzoek gestart.