Chiromeisje Lola (15), dat afgelopen maand van de weg werd gereden tijdens trip met chiro, verrast: “Dit hadden de dokters niet verwacht"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Chiromeisje Lola (15) ligt nog steeds op intensieve zorgen van het UZ Gasthuisberg in Leuven. Ze werd afgelopen vakantie in Nederland van de weg gemaaid terwijl ze op pad was met de chiro.

Een tachtiger verloor de controle over het stuur en reed Lola aan. "Op dat ogenblik is haar leven en het onze verwoest", vertelt papa Dieter aan Het Laatste Nieuws. Samen met moeder Leda week hij nog geen seconde van de zijde van hun dochter.

De tiener liep een dwarslaesie in de nek op. Lola heeft ook al vier operaties achter de rug. "De belangrijkste ingreep is vijf dagen na het ongeval in Nijmegen gebeurd. Toen hebben ze vijf nekwervels aan elkaar en aan haar schedel vastgezet." Daarna volgde een tracheotomie - een ingreep om de ademhaling te kunnen verzekeren. Afgelopen weekend kreeg het meisje een blaas- en een voedingssonde.

"ZE ZOU NIET MEER ZELFSTANDIG KUNNEN ADEMEN"
Al heeft Lola ook wel haar dokters weten te verrassen want ze ademt opnieuw zelfstandig. Iets wat de dokters niet verwacht hadden. "Ze zeiden dat ze nooit meer zelfstandig zou ademen en slikken", gaat vader Dieter verder. "Het eerste doet ze al en wij zagen haar al enkele slikbewegingen maken, maar het team in Leuven moet dat nog verder bekijken. In Nederland hebben ze ons tijdens die eerste dagen zelfs even apart genomen. 'Ga zitten', zeiden ze. Toen wisten we al wat zou volgen, we kregen te horen dat ze het misschien niet zou halen. Gelukkig is Lola een vechter."

Morgen start het meisje met logopedie. "Bewegingen met de mond oefenen en opnieuw leren slikken. Ook de rest van haar revalidatie is voorzichtig begonnen, minstens één keer per dag wordt ze uit bed gehaald met een lift om opnieuw rechtop te leren zitten."