Er dreigen opnieuw problemen: Tot dan gaat het niet meer regenen

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
De zomervakantie mag dan al wel bijna achter de rug zijn, de extreme droogte niet. En we krijgen opnieuw een periode zonder regen.

Het KMI voorspelt dat het de komende tien dagen niet meer gaat regen. Het wordt droog en zonnig, met temperaturen tot 25 graden. Dat betekent dus dat we al zeker tot midden september zonder regen zitten en de voorraden niet voldoende bij aangevuld kunnen worden.

Mocht de neerslag de hele maand september uitblijven, dan komen we volgens Patrick Willems, hoogleraar voor Waterbouwkunde aan de KU Leuven, opnieuw in de problemen. “Dan zitten we inderdaad weer met een kritieke toestand”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

OPNIEUW CODE ORANJE?
“Net zoals begin augustus zouden er nog steeds enkele regenbuien moeten vallen, verspreid over meerdere weken, om het neerslagtekort weer aan te vullen. Als dat niet is, sluit ik niet uit dat we opnieuw een code oranje krijgen en een sproeiverbod.”

Al denkt Willems niet dat het zover zal komen. “De kans op neerslag is in september en oktober wel groter. De temperaturen zijn ook lager waardoor er meer verdamping is.”